Haydi yörük hanımları, yörük bacıları…

Sizler için yörük yaylalarndan, obalarından, köylerinden birbirinden leziz ve basit yörük yemekleri derledik. Kocalarınızı bu lezzetlerden mahrum bırakmayın. Hemen mutfağa koşun, tarif bizden hüner sizden…

Yörük Yemekleri

Yörük Yemekleri

Yörük Yemekleri

“Yörük Çorbası”

Malzemeler
2 lt su
2 su bardağı nohut
1/2 paket erişte
2 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı kuru nane
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
Yeterince tuz

Yemek Tarifi
Nohut akşamdan ıslatılır ve ertesi gün kaynamakta olan suya ayıklanıp yıkanmış olarak atılır. Hafifçe pişmesine yakın erişteler atılır, tuz ilave edilir. Altı kısılarak pişirilir. Erişte ve nohut iyice pişince ateşin altı kapatılır. Ayrı bir tencerede yağ hafifçe eritilip biber salçası, nane ve dövülmüş sarımsak bir sos haline getirilip çorbanın içine atılır, 3 dakika da bu şekilde pişirilir. Eğer koyu olmuş ise kaynamış su ilave edilir.

Not: Bu çorbada erişte yerine mantı kullanılması tavsiye edilir. Erişte vakti kısıtlı olanlar içindir.

TOPALAK ÇORBASI

MALZEMELER:

250 gr kıyma

2 su bardağı ince bulgur

1 yemek kaşığı biber salçası(domates salçasıda olabilir)

1 su bardağı su

1/2 çay bardağı un

Tuz,kimyon,kuru nane,karabiber(domates salçası kullanıyorsanız biraz pul biber)

1 adet kuru soğan

2-3 diş sarımsak

1 su bardağı nohut

1 su bardağı kuru fasulye

1 su bardağı yeşil mercimek

3 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI:

Nohut,fasulye,mercimek ayrı ayrı haşlanıp süzülür.Kıyma,rendelenmiş soğan ve sarımsak,ince bulgur,un,salça,tuz ve baharatlar yoğrulur.Yoğrulurken azar azar su ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir.Fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlanır.Un serpilmiş bir tepsiye konur.Köfteler 2-3 saat bekletilir.Bir tencereye su konur.Biraz tuz eklenir.Su kaynayınca köfteler içine atılıp pişirilir.Yaklaşık 20-30 dakika sonra haşlanmış nohut,fasulye,mercimek eklenir.Bir tavada tereyağ eritilir.İçerisine salça konup karıştırılır.İçine biraz kaynamış su ekleyip tekrar karıştırılır.Tencereye aktarılır.Biraz pişince ateşten alınır. Afiyet olsun.

Zeki OĞUZ’dan Yörük Yemekleri

Sütlüaş – Yemek Tarifi

Zeki OĞUZ

Bulgur ve yağ hafif ateşte kavrulur. Pembeleşince üzerine süt dökülerek kaynatılır.

SIKMA – DÜRÜM

Zeki OĞUZ

Sıcak bazlamanın üzerine sadece kaymak ya da tereyağ sürülerek yendiği gibi, mevsimine göre çökelek, haşlanmış patates, peynir, haşlanmış yumurta, taze soğan vb. konur ve dürüm yapılarak yenir.

Bu yazılar alıntıdır.

Sac Kavurması:

Koyun veya keçi etinden yapılır. Etler kuşbaşı veya daha büyükçe doğranır. İçine kaburgalı kısımlardan da doğranır. Etin yağlı olması gerek. Sac ocağa konur. Önceden hazırlanmış kuyruk veya iç yağı saca atılarak erimesi beklenir. Buna cızdırma denir. Kuyruk cızdıktan sonra yağı kalır gerisi alınır. Cızdırılmış yağ üzerine doğranmış etler boşaltılır. Ağaç çomçayla karıştırılır. Sacın ateşi ağır yanmalıdır. Bir süre piştikten sonra tuzu atılır ve pişirmeye devam edilir. Piştikçe etin suyu tamamen çekilir. Biraz daha pişirmeye devam edilir. Şimdi sadece durulmuş yağ kalmıştır. Etin rengi hafif kızarmaya başlamıştır. Artık kavurmamız hazırdır. Yanına kuru soğan kesilerek yenir.

Kavurma:

Etler kuşbaşı doğranır. Etin yağlı olması gerekir. Kavurma, bakır büyük tencerelerde yapılır. Kavurma yapılırken yine sac kavurmasında olduğu gibi yine kuyruk cızdırılır. Sonra etler tencereye boşaltılır ve karıştırılarak pişirilir. Yağı duruluncaya kadar pişirmeye devam edilir. Etler hafif pembemsi renk alınca ocaktan indirilir. Kavurmanın etleri biraz küçük doğranmalıdır. Sac kavurması olsun, kavurma olsun, odun ateşinde yapılmalıdır. Etin iyi seçilmesi gerekir. Malın cinsine, yaşına, semizliğine dikkat edilmelidir.

Tuluk Kebabı (Tandır Kebabı):

Bu kebap türü genellikle kalabalık gruplara yapılır. Bu özel bir kebap türüdür, her zaman yapılmaz, özel zamanlarda yapılır. Keçi veya koyun, derisi açılmadan yüzülür (tuluk çıkarılır). Gövde birkaç parçaya ayrılır. Ayrılan bu parçalar, deri içine tekrar doldurulur. Derinin açık kısımları bağlanır. Yerde büyükçe bir çukur açılır. Bu çukura et dolu deri yerleştirilir. Üzeri toprakla kapatılır. Üzeri kapatılırken, toprakla temas etmemesi için ince tandırlar yerleştirilir. Toprağın üzerine büyük bir ateş yakılır. Bu ateş yandıkça odun ilave edilir. Bu işleme uzun süre devam edilir. Pişme vakti gelince çukur açılır. Deriden çıkarılan etler kaplara alınır.

Yahni :

Yahni, etin sulu olarak yapılmış bir yemeğidir. Et kemikli olarak irice doğranır. Büyükçe bir tencerede bir müddet kavrulur. Tuz, salça, bir miktar yağ, baharat ilave edilir. Yeteri kadar su koyulur ve pişmeye bırakılır. Yahni ateşi de ağır yanmalıdır. Yanına dövme pilavı pişirilir ve soğan kesilir.

YÖRÜK KEBABI

Malzemeler:

  • 250 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 1 adet domates,
  • 1 adet soğan
  • 2 adet biber,
  • 15 adet mantar
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 adet kabak, tuz
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağ
  • 1 buçuk su bardağı erişte
  • 1 buçuk su bardağı kasar peyniri

HAZIRLANIŞI :

  • Domates ve soğanı yemeklik doğrayın. Kuşbaşı etle birlikte, kısık ateşte 20 dakika pişirin. 2 adet biberi ve 1 adet kabağı küp biçiminde doğrayın.
  • 15 adet mantarı ortadan ikiye kesin. Bezelyeleri de ekleyip tencereye alın. Tuzunu ilave edin.
  • Başka bir tencerenin içine, 1 çay bardağı sıvı yağı dökün. Üzerine su ilave edin. Kaynayınca tuz serpin, 1 buçuk su bardağı erişteyi haşlayın. Tencereden alıp, süzün.
  • Erişteleri fırın tepsisine yayın. Üzerine sebzelerle sote ettiğiniz etleri yayın. En üste 1 buçuk su bardağı kasar peyniri rendesini serpin. Sıcak servis yapın.Afiyet olsun.

BİR BAŞKA YÖRÜK KEBABI TARİFİ

YÖRÜK KEBABI

Kullanılan Malzemeler

600 gr kuzu kuşbaşı et
10 adet mantar
2 su bardağı erişte
yarım demet dereotu
4 sivri biber
2 soğan
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri.

Süslemek için:
Birkaç havuç dilimi
birkaç domates dilimi
birkaç kornişon turşu dilimi
iri doğranmış dereotu
3 çorba kaşığı domates püresi.

Yemeğin Mevsimi

Her Mevsim

Yanında yenebilecek tavsiye yemekler:

Tavsiye yok

Kaç Kişilik:

4

Tarifi:

Kuşbaşı eti, minik küpler halinde doğranmış soğanla birlikte kavurun. Mantarları küp küp kesip ete ilave edin. Sivri biber ve dereotunu doğrayıp ekleyin. Erişteyi tuzlu ve hafif yağlı suda makarna gibi haşlayın. Yağlanmış tepsiye önce kavrulmuş eti sonra erişteyi düzgünce yayın. Tepsinin üzerini aliminyum folyo ile kapatarak 180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, havuç, domates püresi ve dereotu ile süsleyip servis yapın.

Gönderen:

eReN KESDi

Tarihi:

-

Yoğurtlu Yörük Kavurma

Malzemeler
3 kilo kuzu eti
3 adet orta boy soğan
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 kilo süzme yoğurt
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı

Kuzu etini parmak şeklinde uzun ve soğanları kuşbaşı doğrayın. Tencereye bir su bardağı sıvıyağı dökerek kızdırın, soğanı ilave edip pembeleşenceye kadar kavurun. Daha sonra kuzu etini, tuz ve karabiberi ilave edip suyunu çekene kadar kavurun. Ayrı bir tencerede 1 çay bardağı sıvıyağını kızdırıp içine toz kırmızı biberi ilave edin. 5 dakika kaynatın. Yapmış olduğunuz yörük kavurmayı fırın tepsisine alıp üzerine süzme yoğurdu yayarak daha sonra yağda kızarttığınız pul biberi üzerine serpin. Sıcak servis edin.

HAMUR YEMEKLERİ

Yörük Mantısı

MALZEMELER

1/2 kg dana kıyma
125 gr margarin
1 baş soğan
5 adet yufka
2 kg yoğurt
sarmısak
tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Soğanı rendeleyin, kıymayı tuzu ve karabiberi karıştırarak harç haline getirin. Yufkaları ortadan ikiye bölün, harcı yufkaların ortasına elle bastırarak yayın, yufkayı rulo haline getirin ve bıçakla 6/7 cm genişliğinde keserek bir fırın tepsisine yerleştirin yufkalar ve harç bitene kadar bunu tekrarlayın. Eritilmiş margarini üzerinde gezdirin ve üstü kızarana dek pişirin. Yoğurdu sarımsaklayın ve fırından sıcak çıkan tepsinin üstüne yayın , içini çekene kadar bekleyin yoğurt kaymak kıvamına gelince servis yapın.

TATLILAR

Yörük Yemekleri :: Kırık Helva

Konu: Kırık Helva
Tarih: 17.Ağu.2009 (GMT 2)

Kırık Helva

Nedim Atilla

MALZEMELER:
2.5 su bardağı nişasta
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tarçın
5 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:
2.5 su bardağı soğuk su içine 1.5 su bardağı nişasta koyup karıştırın. Üzerine şeker ekleyip eriyinceye kadar yine karıştırın. Daha sonra kalan nişasta ve suyu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Tavada ısıttığınız yağın üstüne soğuk karışımı döküp 2-3 dakika karıştırmadan koyulaşmasını bekleyin. Tavanın çevresinde kabarcıklar oluştuğunda ısıyı biraz düşülün, koyulaştığında ateşi iyice kısın. Tahta kaşıkla yavaş yavaş ezmeden parçalayacak biçimde karıştırın. Helvanın rengi saydamlaşıp hafif pembeleşinceye kadar pişirmeye devam edin. Üstüne tarçın serpip sıcak ya da soğuk servis yapabilirsiniz.

Not: Kırık helva, şeker yerine pekmez kullanılarak da yapılabilir. Daha kıtır olması istenirse pembeleştikten sonra kavurmaya devam edilebilir.

Vee… Süper bir TATLI

Dibile tatlısı – Yörük yemekleri

Tarif bizden; marifet, hüner sizden

Üstelik bu tarifi görüntülü olarak veriyoruz.

YORUMlarınızı Bekliyoruz…

About these ads